Nemecko povzbudilo Srbsko k normalizácii vzťahov s Kosovom

20.05.2013 Celý región

Belehrad (TASR) - Nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle dnes počas návštevy Belehradu povzbudil Srbsko, aby pokračovalo v normalizácii svojich vzťahov s Kosovom a v ceste k členstvu v Európskej únii. Informovala o tom agentúra DPA.
"Je dôležité prijať správne rozhodnutie," povedal po stretnutí so srbským premiérom Ivicom Dačičom.
Srbsko a jej bývalá provincia Kosovo majú v utorok pokračovať v rozhovoroch o uplatnení uvedenej dohody o normalizácii vzájomných vzťahov, ktorú sprostredkovala EÚ 19. apríla.
"Teraz ide o jej uplatnenie...., o plán a prvé viditeľné, hmatateľné výsledky," zdôraznil Westerwelle. Tie sú rozhodujúce pre to, aby EÚ otvorila rokovania o členstve v únii so Srbskom.
Po zastávke v Belehrade, kam pricestoval v nedeľu, očakávajú šéfa nemeckej diplomacie v Prištine na rokovaniach s kosovskými predstaviteľmi.
Dačič vyjadril presvedčenie, že Srbsko splní svoj záväzok voči Kosovu a vyjadril nádej, že nadchádzajúce kolo rokovaní v Bruseli prinesie ďalší prielom.
"Dohodnutie sa na pláne prinesie lehoty pre konkrétne akcie. Musíme definovať tento plán (s Kosovom) a uplatniť, čo predpokladá v zopár prvých týždňoch," dodal.
Očakáva sa, že EÚ rozhodne o žiadosti Srbska o členstvo na svojom summite v dňoch 27.-28.júna.
 

Vyberte región